fredag 12 oktober 2012

Stöd miljön varje gång du handlar

När du står i matbutiken och ska slänga ner varorna till fredagstacosen så fundera en extra gång. Ta inte bara det du brukar göra utan se efter om det finns ett ekologiskt alternativ. För många är priset den främsta styrande faktorn och det är absolut förståeligt, men tänk på att någon måste betala priset, antingen miljön, djur eller du själv.

Den dolda kostnaden för djur

Det är så lätt att titta på ett mjölkpaket och tänka på det som vilken dryck som helst, men bakom produkten finns en levande varelse som antingen får en odräglig tillvaro eller en bättre, det till priset av några kronor. Tyvärr framgår inte vad skillnaden är i butik men det handlar t.ex om hur fort kalven tas från sin mamma vid födsel och rätt till utevistelse. Det är lätt att tro korna lever bregottdrömmen men det är tyvärr långt ifrån sant för de flesta djur.

Bregottfabriken

Bregott drömmen är en dröm för många kor.

Den dolda kostnaden för miljön

Du behöver inte äta jordgubbar mitt i vintern (om du inte odlar själv förstås ;) eller färsk sparris. En grönsak som skickas från andra sidan jorden gör ett avtryck i miljön. Titta på ursprungsmärkningen och välj grönsaker efter säsong, inte efter recept. Ökade transporter ger ökade utsläpp vilket leder till ännu mer klimatproblem. Samma princip gäller för grönsaker som drivs upp hårt i växthus i t.ex Holland.

Den dolda kostnaden för dig själv

Bekämpningsmedel är ett gift som dödar, varför ens chansa och vänta på någon studie som bekräftar det. Lobbygrupper kommer alltid påverka regeringar att göra det som är bäst för deras ekonomi, inte för miljön eller för dig. Ta det här exemplet på dioxinfisken i Östersjön.

Det finns betydligt fler exempel men poängen är den att du varje gång går till butiken har ett val. Ett val mellan en bättre och lite dyrare produkt och en sämre och lite billigare. Istället för att ge några hundralappar varje år till någon organisation och på så sätt "hjälpa till" så kan du göra något betydligt mer påtagligt varje gång du handlar. Nu säger jag inte att du ska sluta ge till organisationer men du har chansen att göra skillnad  bara genom att öka ditt medvetande om vad du faktiskt handlar, tänk på vad och vem som står bakom produkten. Efterfrågan styr tillgång och desto mer vi alla hjälps åt desto bättre blir det för människor, miljö och djur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar