måndag 8 oktober 2012

Kycklingdebatten

Jag förstår inte varför människor blir förvånade när de ser bilder på aktuellt över hur kycklingar sugs upp av en gigantisk maskin, över hur förhållandena är "omänskliga" och att 160 000 dör på väg till slakteriet. När en produkt är för billig så måste "kostnaden" tas ut någon annanstans, det är så enkelt. Det är exakt samma sak med all produktion, antingen tar miljön stryk eller så tar människor och/eller djur det.

Det säger sig självt att du inte kan föda upp (tillverka) en kyckling som du ska sälja för 39kr/kilot, och dessutom göra en vinst på utan att det har konsekvenser. Det går inte att vara så fullständigt naiv som konsument och lita blint på att alla gör det som är bäst för alla.

Jag tycker dock inte enbart konsumenten har hela skulden i detta utan också hela kycklinglobbyindustrin, "kyckling på fredag", need I say more?
Svenska folket har blivit matade med propaganda (reklam) om att kyckling är nyttigt och dessutom klimatsmart och att vi borde äta mer mer mer av den. Faktum är att fodret som kycklingarna äter (soja) är i de flesta fall importerade från Brasilien (ökad produktion = mindre regnskog = mer co2 = mindre arktis = Venus) och är inte alls speciellt klimatsmart. Inhemska grödor såsom ärtor och åkerbönor skulle fungera alldeles utmärkt som alternativ.

Betyder detta att vi inte kan äta kyckling alls?

Du kan äta kyckling precis så ofta du vill så länge du är villig att betala det riktiga priset för det, inte ett pris där miljö och djur kommer till skada, det finns ingen förutom kycklingproducenter och handlare som tjänar på det. Det finns tack och lov alternativ, pröva att googla ekologisk kyckling + stad/kommun så dyker det upp alternativ. För oss från Skåne finns t.ex Bosarpskyckling som ett trevligt alternativ, titta gärna på filmen där de handplockar kycklingarna på kvällen i mörker för att förhindra stress, rätt tydlig skillnad. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar