torsdag 11 oktober 2012

Är det ok med böneutrop?

Jag tycker debatten om böneutrop är väldigt intressant och absolut aktuell i Malmö där vi har en stor moské borta vid jägersro. Det finns två läger i debatten, de som tycker att det måste vara lika för alla (utrop, klockor, fyrverkerier etc) och de som vill bevara "den svenska" traditionen och bara köra på med klockor.

Jag tycker det finns ett problem i denna debatt och det är att ingen står på ateisternas sida som inte vill ha något av det*. Om man tittar på symboliken bakom de oskyldiga klockarna så är det en kallelse till bön, kom till kyrkan, det är dags nu! Det är därför landsbygden kryllar av småkyrkor som "ingen" besöker längre förutom när det är dags för dop och bröllop, och gudförbjude skolavslutningar.

Är det rimligt att små lobbygrupper (kristna, muslimer) ska få köra över en minst lika stor, om inte större grupp (ateister) som beroende på vilken undersökning du läser utgör cirka 35-50% av befolkningen? Om det ska vara lika för alla så måste allt bort, inklusive kyrkklockor eller så måste alla få rätt att skicka ut propaganda. Kanske kan ateisterna några gånger om dagen kan få ropa ut "det finns ingen gud, det finns ingen gud". Vänta bara till vi släpper in scientologerna, då blir det riktigt underhållande :)

Man behöver inte acceptera allting, helst inte om det finns en majoritet som inte vill ha något (demokrati) och man behöver inte bevara något bara för att man har gjort det så länge att man inte kommer ihåg varför (tradition).

* Antar oförskämt att ateister inte vill ha det efter egen övertygelse.

2 kommentarer:

  1. Nja, de flesta jag känner (ateister)bryr sig inte alls om kyrkklockorna. Det kan bero på att ljudbilden inte uppfattas som störande eller det faktum att kyrkklockorna bara bjuder in till att ta del av bön eller vad det nu kan vara medan böneutropen faktiskt är guds ord direkt påtvingat i den offentliga miljön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anledningen till att vi inte finner det störande är att det funnits så länge att det är tradition, vi tänker inte på det längre. Nu när en ny spelare vill göra entré på samma villkor blir det plötsligt besvärligt. Man kan vrida på orden om man vill men faktum är att både klockorna och böneutropen är intråg i den offentliga miljön, avskaffa bägge säger jag.

      Radera