torsdag 1 november 2012

Kronägg BRIS-tvättar smutsiga äggDet lät nästan för bra för att vara sant, billiga ägg med en medföljande välbehagskänsla av att hjälpa de stackars barnen. Ett givet köptillfälle då jag ändå behövde ägg, givet ända tills jag läste det finstilta "Frigående höns inomhus".

Igår hade PLUS ett reportage där de försökte besvara vilka ägg som var bäst och hur ett ekologiskt lagt ägg skildje sig från ett icke-ekologiskt (BRIS ägg). Jag tror reportern blev lika förvånad som jag då han kom fram till en enorm anläggning med över 10 000 hönor (om jag minns rätt). Bilden jag hade framför mig var den naiva bild över hur det är på små gårdar, med ett litet hönshus där hönorna strosar runt på gårdsplanen och sköter sitt. Skillnaden låg i att hönorna fick möjlighet att gå ute halva året och att fodret var ekologiskt. För mig kändes detta som ett absolut minimum och inte som den ideala bilden, en syn som reportern verkade dela.

Varför undrar jag då försöker Kronägg BRIS-tvätta en smutsig produkt? Kan det vara så att de gårdar som producerar icke-ekologiska ägg har märkt av en sjunkande efterfrågan och detta är svaret på lösningen?

Vi kan bättre! Hönorna förtjänar bättre! Och BRIS förtjänar bättre som gör ett fantastiskt arbete. Idag är det bästa inte tillräckligt bra och det är bara genom att höja vår lägsta nivå som vi kan nå nya höjder.

Mitt förslag

  1. Köp ekologiska ägg och visa tydligt att du inte nöjer dig med mindre, både för dig själv och för hönorna. Tänk på att det hönorna tar in i sin kropp via fodret är det som de senare tar energi ifrån för att få ut ett ägg som du äter!
  2. STÖD BRIS. Om du tänkte köpa äggen för att du ville stödja BRIS så gör det på riktigt istället, minsta beloppet är 50kr, motsvarande 100 paket BRIS ägg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar