torsdag 25 april 2013

Frukter i fönsterodling

Sist jag bloggade om mina olika hydroponiska odlingar så var det snö ute, nu sjunger fåglarna och träden har börjat knoppa. På dessa dryga två månader har det hänt väldigt mycket och jag har lärt mig enormt mycket om vad som krävs för att få olika växter att må bra.

Fyra sorters chilli i dripsystem.
Förra gången skrev jag om min ledsna chilli och den enkla förklaringen till detta var rotröta. I ett DWC (låda med vatten/näring som syresätts) system krävs ordentligt med syre om du inte byter vatten ofta. Helst när växterna börjar få större rotsystem som chilli gärna får. Detta är inget problem i sig, man kan alltid tillsätta mer syre så att röta inte får fäste, problemet är att det låter väldigt mycket. Hade jag haft det i källaren (om jag haft en) så fine, go nuts men hela tanken med mina projekt är att alla ska kunna göra dem på liten yta och framförallt kunna vara i samma rum.

Lösningen blev att slakta min stora DWC och bygga om denna till ett drip system istället. Vattnet pumpas upp med hjälp av luft i två slangar som levererar vatten och näring några gånger om dagen. Eftersom vattentanken är så stor är systemet väldigt stabilt och kräver inte mycket underhåll. Förutom lite calciumbrist vilket är rätt så vanligt bland chilliplantor så verkar de må bra. Chillin som blommade sist flyttade jag till den ena windowfarmen där den gick fina frukter.

Jag upptäckte rätt snart att jordgubbsplantan som tidigare satt överst i min första windowfarm inte trivdes speciellt bra där. Ljuset var för skarpt misstänker jag och den utvecklade väldigt gröna och kompakta blad. Jag har sett liknande beteende på andra växter. När jag flyttade den till min nya DWC så började den blomma direkt och bladen växte sig större. Jag tyckte inte att min mynta hade vuxit så bra i min andra windowfarm så jag testade att sätta ny överest. Den tog sig direkt och är rejält buskig nu, nästan för buskig då den täcker ljuset för chilliplantorna som växter undertill.

Chilli i windowfarm

Detta funkar alldeles utmärkt men tyvärr tog jag inte bra hand om de som jag hade planterat. De fick olika fläckar och tappade färg mellan venerna vilket berodde på diverse olika brister. Efter justeringar så mår de iaf mycket bättre. Både sorterna sätter nya blad, blommor och frukter hela tiden. 



Tomater, jordgubbar och smultron

Jag älskar bär av olika slag. Förutom att de smakar gott så är det roligt att se hur de olika plantorna först blommar och sedan sätter röda saftiga små bär. I mitt DWC system har jag några smultronplantor som ger väldigt smakrika bär, men även en jordgubbsplanta som nu äntligen börjar få bär på sig. 

Jordgubbe i DWC

Tomater är fantastiskt gott och rätt så lättodlade enligt min lilla erfarenhet. Problemet är att de tar VÄLDIGT mycket plats. Ett av mina nya system är ett ebb och flod system som funkar som så att två gånger om dagen så kommer floden och svämmar över leca kulorna, detta rinner bort och då blir det ebb. Väldigt enkelt och effektivt. Jag började med att sätta ut fem tomatplantor av en liten busksort men det tog inte lång tid förrän de tagit över allt. Bakom planterade jag lite Pak Choi som är tre gånger större än den man hittar i butiken, galet!




Sallad och kryddväxter

När man väl har satt igång så är det svårt att sluta. Helst när man ser hur lätt det kan vara när man gör rätt. Jag hade ett stort fönster som inte användes till något så efter lite fixande blev det så här. 

Salladslådor och windowfarm.

Salladslådor

Tidigare så hade jag en snygg glaslampa för lite extra belysning men en väldigt porös vägg satte stopp för den rätt snabbt, jäkligt sur dag. Längst ner under lysrörsbelysning är två stycken salladslådor som inte har någon extra syresättning förutom lite H2O2. Jag byter vattnet varje vecka vilket gör att rötterna håller sig vita och friska. Detta har funkat bra än så länge och salladen växer på fint. Troligen hade det gått snabbare om jag syresatte vattnet ännu mer men det går tillräckligt fort nu, framförallt så låter det ingenting.

Olika sorters sallad, väldigt närproducerad.



Min nya windowfarm.

Min nya windowfarm

Alla växter lämpar sig inte för fönsterodling och det finns vissa nackdelar med systemet, men en av de roliga fördelarna är att du kan designa dem på många sätt. 

Jag ville skapa en lite mer rustik känsla med detta system så jag tog hampa tråd och fäste några krukor som hade en rostig känsla i det. Enkla krokodilklipps håller dem på plats och än så länge har det hållt väldigt bra. Det finns inget som leder vattnet vilket gör att det låter lite när det slår mot lecakulorna. När plantorna växt sig lite större kanske jag får leda vattnet på något sätt men just nu funkar det bra. Överst har jag satt rosmarin som växer väldigt långsamt men börjar titta fram så smått. I mitten är det citronbasilika blandat med vanlig basilika och längst ner är det timjan. Basilikan fick sig en törn i den stora kraschen så den har vuxit lite sådär men börjar ta sig nu. 

Litet DWC
För att verkligen utnyttja utrymmet så skar jag ut en frigolitbit och gjorde hål i den. Denna får agera lock och mini DWC. Jag hade sallad där nyss som jag nyss skördade, men nu har jag satt lite jordgubbssticklingar. Vattnet pumpas upp på ett väldigt enkelt sätt. En liten luftslang går in i en lite större vattenslang och pumpar upp vattnet till toppen där det sedan rinner ner tillbaka i hinken.

Det här systemet får inte så mycket extra ljus vilket gör att t.ex basilikan blir lite mer vinglig men det gör inte jättemycket då jag gillar att gå och plocka på den. 







Spinnkvalster! (Spider mites)

Om det är något som jag har kommit att hata så är det spinnkvalster. Dessa små röda eller svarta spindlar som fullkomligt förpestar allting. Jag har läst att odlar man inomhus så kommer de dyka upp förr eller senare, men jag fick dem först när jag började odla lite i jord också. När de väl är på plats är de väldigt jobbiga att bli av med. Jag hade sprayat väldigt mycket med vatten och även lite med såpa men de kommer tillbaka. Bladen blir väldigt hårt drabbade och snart börjar den infekterade växten må skit. Nu har jag införskaffat lite naturligt bekämpningsmedel som förhoppningsvis kommer ta kål på dem. Mitt tips till er är att duscha era plantor ofta för att skapa en mer fuktig miljö som spinnkvalstren inte trivs i. 




2 kommentarer:

  1. Hej och tack för att du delar med dej av både det som funkat och även det trista som kan hända.
    Själv har jag ingen igång, men det beror mest på en snar flytt. Sen jäklar ska det bli lite ordning :)
    Som sagt TACK för dina ord. //Sussie

    SvaraRadera
  2. YoBit lets you to claim FREE COINS from over 100 unique crypto-currencies, you complete a captcha once and claim as much as coins you need from the available offers.

    After you make about 20-30 claims, you complete the captcha and resume claiming.

    You can press claim as much as 30 times per one captcha.

    The coins will safe in your account, and you can convert them to Bitcoins or Dollars.

    SvaraRadera